Gammal ho i Höganäskeramik

Hej,
Jag har haft lyckan att få en gammal ho i Höganäskeramik och tänkte för första gången prova på trågodling. Men jag blir omedelbart tveksam om ett par saker. Jag förutsätter att jag måste borra hål för avrinning. Behöver jag ha lecakulor eller grus i botten? Beror det på vilka växter jag vill plantera? Kan tråget i sig tåla att stå ute på vintern? Tål växter som normalt överlever utomhus att stå utomhus i tråg på vintern? Med/utan extra skydd?

Finns det någon litteratur i ämnet som du kan rekommendera?

/Gun-Marie, Linköping

Odla Svarar: 

Det skulle vara synd att borra hål i en så fin ho!!

Så jag rekommenderar dig istället att odla taklökar i den! Lägg på en tjock lager leca i botten och häll sedan på en blandning av sand och blomjord av bra kvalitet. Plantera taklökarna, du kan också lägga till några vackra stenar här och där och ev. ha grus mellan plantorna.

Jag tror dock inte det är så bra att ha tråget ute på vintern, det kan spricka och det vore ju synd. Så ta in den med taklökar och allt i ett utrymme som håller någon plusgrad under vintern. Du kan behöva vattna det ett par gånger under vintern, men taklökar ska inte ha mycket vatten då de vilar.

På våren kan du ta ut den igen och kolla planteringen, ersätt ev. döda växter.

Sylvia