Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gammal häck med oxbär

Hej Sylvia!
Vi har en gammal häck med oxbär. Under veckan lyssnade jag på Fråga Trädgårdsmästaren Stig Hellerström i lokalradion. Han påpekade att man skall skära ned till ca 3 dm höjd, men att man bör ha några grenar eller skott kvar efter nedskärningen på stammen. Vårt problem är att vi har bara gamla raka stammar upp till ca 1 m höjd till första förgreningen. Kan man skära ned häcken i alla fall eller kan man göra på något annat sätt?

Tacksam för snabbt svar.
Rolf

Odla Svarar: 

Om den är så som du beskriver så har den någon gång blivit felaktigt beskuren, dvs. man har skurit rakt av på ca. 1 m höjd. Då svarar oxeln med en kvast grenar just där. Då häcken är så pass gammal, så att den ändå behöver totalförnyas inom snar framtid, så skulle jag ta och pröva att kapa den vid 3 dm ändå. Jag ger dock inga garantier då jag har aldrig själv prövat det.

Du skulle kunna höra i Forumet om någon har erfarenhet att göra så. Gå in i Forumet och lägg in en fråga under Träd, buskar och häckar. Och så kolla då och då om du fått svar där, man kan också prenumerera på svar!

Sylvia