Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gammal bondträdgård

Hej!
Vi är i husbyggartagen och tänker därför också på trädgårdsbyggande. Något som har hög prioritet är tomtgräns (=häck). Vi finns i växtzon 3-4 och vårt hus är beläget på landsbygden med öppet odlingslandskap och många stengärdsgårdar. Huset byggs som en sekelskiftsvilla och vi vill att även trädgården ska andas "gammal bondträdgård". Vi vill locka fåglar, fjärilar och bin till vår trädgård, och därför funderar vi nu över häckvalet. Vi vill inte ha en klippt häck utan en friväxande. Syrén för tankarna till landet och bondgården, men den är vacker under så kort tid på året. Kan man blanda den med annat? Vi tycker om häggmispel och snöbär, men går de att samplantera med syrén? Snöbäret blir ju inte så högt.

Du får jättegärna komma med förslag på friväxande häck, som tilltalar såväl öga som djur (fåglar, fjärilar etc).

Tack på förhand!
Hälsningar
Jessica & Björn

Odla svarar:

Jamenvisst, du kan göra ett friväxande buskage där du planterar olika sorters blommande och gröna växter. Blanda in även några vresrosor (Rosa rugosa), men det går förstås att göra en häck i gammaldags stil av enbart vresrosor i olika sorter.

Placera de högre växterna bakom och plantera i zig-zag-form, med lägre buskar framför. Girlandspirea, norsk brudspirea, paradisbuske, doftschersmin, syrener, häggmispel, snöbär, skogsolvon, rosentry, den storblommande sorten av hägg = 'Leila'E, ullungarönn... det är nästan bara att ta vad man tycker om, bara den har gammaldags prägel!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB