Gammal avokado - hur göra?

Elisabeth

Hej

För ca 13 år sedan satte jag två avokadokärnor. Den ena blev ca 50 cm och dog efter några år, medan den andra bara växt och växt. Var ju ej beredd på detta och har tvingats toppstympa den varje år för att den skall få plats inomhus under vintern. Då lägger jag den på "diagonalen" i ett rum med 2. 20 m takhöjd. Stammen är tjock och förvedad medan kronan varje år byter "nytt spår" och strävar mot höjden och man ser varje års stympning tydligt. Är så ledsen över detta. Hade jag haft bättre kunskap på den tiden hade jag strävat efter ett ca 2 m högt "bonsai"-träd, som kanske t o m kunnat bära frukt så småningom.

Med tanke på att jag drivit upp det själv och med tanke på dess oerhörda livskraft trots umbäranden jag utsatt det för, undrar jag vad jag kan göra för att fortsättningsvis slippa stympa på det här sättet? Jag har alltid bara klippt toppen, ej övriga grenar. Några vattenskott har skjutits, men inte många. Kan jag bara toppa lite, men oftare? Även sidogrenarna, som även de är långa, men rangligare? Den tjocka stammen är ju vad den är, men kan man på något sätt lindra den redan skedda skadan?

Är så rädd om min "fula" avokado och önskar jag slapp kapa den, men måste eftersom den ju inte klarar sig utomhus vintertid även om jag bor i zon I. Skulle behövt ett växthus med riktigt högt i tak!

Kan tyvärr ej skicka bild, då jag ej vet hur man laddar ner.

Vänligen Elisabeth

Odla Svarar: 

Hej

Ja, ett vintervarmt växthus eller uterum, ett så kallat orangeri, hade varit toppen till din avokado.

Det är ju så att en avokado är ett träd och strävar förstås att växa upp så mycket som möjligt för att någon gång vara fullvuxen nog för att sätta frukt, men om du hela tiden kapar toppen så stressas avokadoträdet av att det inte får växa i fred.

Har du funderat på möjligheten att skänka ditt avokadoträd till en botanisk eller något privat men för publiken öppen trädgård med stort växthus? Där kan du sedan gå och "hälsa på" ditt avokadoträd när du vill och det får bättre förutsättningar. Själv har jag gjort så när växterna "tar över" hos mig.

Vill du inte ge bort din avokado så kanske bör du be någon på exotiska träd specialiserad person hjälpa dig med beskärningen, jag kan tyvärr inte det.

Med vänlig hälsning Sylvia