Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gamla pioner som slutat blomma

Hej Sylvia!
Vi har ett gammalt torp med vidhängande gamla växter. Fram tills förra året blommade alla gamla pioner fint. Förra året och i år kom inga knoppar eller blommor på en av dem och betydligt färre stänglar också. Vad kan man göra för att komma tillbaka till blomning? Jag grävde om rabatten förra året med undantag just för pionen för jag trodde att den inte skulle störas... Kanske skulle jag grävt upp den och satt om den? Skall jag testa en omplantering i oktober t.ex.? Detta är på sydsvenska höglandet.

I år har en annan av pionerna blivit miniatyrvariant utan blommor - tror du den kommer tillbaka nästa år? Även sticklingar som flyttades för cirka fyra år sedan vägrar blomma - kan de stå för djupt? De har annars samma förutsättningar som andra pioner som blommar fint.

Tack för eventuella tips! Pioner är ju så fint.
Ylva

Odla Svarar: 

Pioner vill inte stå för djupt, så kolla att de inte hamnade djupare än de stod förut. De vill stå med rothalsen precis vid markytan. Lite kogödsel e.d. kan också hjälpa, men de vill inte ha för mycket gödsel heller. Och jorden bör vara väldränerad. Visst kan du flytta dem i oktober om du tycker att det behövs, men kolla nu först det ovanstående.

Sylvia