Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gamla Albarosor

Hej!
Jag har 6 gamla albarosor i min trädgård, helt underbara när de blommar. För två år sedan angreps de (alla, alltså) av vad jag tror är rosenstrit. Bladen äts upp underifrån, så småningom virvlar luften av små vita "flygare". Inför den nya säsongen undrar jag om jag kan förebygga på något sätt. Jag har läst att de lägger ägg eller borrar in sig i barken på nya skott, och att man därför ska ta bort och bränna dessa. Det känns lite hårt när jag helst vill föryngra rosorna. Men å andra sidan kan jag inte bekämpa genom att spruta bladens undersida eftersom det är sådana mängder av blad i de täta buskarna. Jag är tacksam om du har några förslag på "strategi" för att bli av krypen. Tidigare år angreps ju inte rosorna, kan vädret ha spelat in?

mvh
Camilla

Odla Svarar: 

Om det är stritar låter jag vara osagt utan att ha sett dem. Stritarnas skador är vita prickar på bladen och bleka blad, bladen torkar in och faller av. Både larven och den vuxna insekten sitter under bladen och suger saft. Äggen sticks alldeles riktigt in under barken på de unga skotten på hösten. Du kan först pröva med att spruta på våren med växtvårdsmedel eller pyretrum, finns i din plantbutik. Larverna är lätta att komma åt att spruta just efter lövsprickningen på våren då de första skadorna brukar visa sig, då de inte har vingar ännu. Upprepa behandlingen hela försommaren (skaffa en riktig spruta som går att sätta under tryck, den är lättare att arbeta med!) så kanske du slipper ta bort de unga skotten. Det gäller bara att vara ihärdig under ett par tre år.

Sylvia