Fylla innervägg med växter

fredrik

Hallå

Jag tänkte bygga en spaljé och fylla en av mina väggar inomhus med växter. Jag undrar om du har tips på klättrande/hängande växter?

Rummet har inget direkt solljus in.

Tack för svar!

Mvh Fredrik

Odla Svarar: 

Hej

Det går att ordna växtbelysning även om det inte finns direkt solljus, men man bör ändå välja växter som klarar någorlunda svagt ljus. Det är trots allt inte så mycket ljus som kommer genom fönstren och belyser en hel vägg, särskilt inte under vintern. Ordna därför med LED-belysning (du kan fråga vår expert Hanna Olsson om belysning) först och skaffa växter sedan.

Växter som kan klara sådant är till exempel olika sorter av cissus. Gullranka kan också klara sig men blir inte särskilt yvig om det är dåligt med ljus och efter ett tag tappar den dessutom bladen nertill. Murgröna klarar också mindre ljus men här får man se upp med sugrötterna, så att den inte suger sig fast i väggen.

Om du har en spaljé kan du kanske hänga krukor på den och i krukorna odla vandrande jude och ormbunkar av "regnskogstyp", sådana som klarar mindre ljus. Eventuellt kan också brudorkidéer och en del bromelliaväxter användas så.

På min bild här ovan ser du en vägg som är gjord så, alltså hängande krukor från spaljén. Det blir mycket att vattna förstås. Nertill är det en lång låda på golvet som hyser de klättrande växterna. Ljusfrågan är löst på ett välordnat sätt med LED-spots upptill som sitter på en skena.

Med vänlig hälsning Sylvia