Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Funderar på oliv

Hej!
Jag vill så gärna ha ett olivträd. Som vanligt är problemet övervintringen... Har läst att oliv tål en frostknäpp, att det rent av stimulerar.

Jag har en vedbod med möjlighet till extrabelysning. Under den långa och stränga skånska vintern i år blev det ibland 2 minus i vedboden.

Finns det en chans att det kan gå om man kanske isolerar krukan?

Med hopp om vår i år.
Pia

Odla Svarar: 

Jag har en oliv själv och den stod i mitt sovrumsfönster, där det är ganska svalt, 17-18 grader. Den har en lysrörsarmatur över som är tänd 14 t/dygn och den har mått bra när jag har hållit den tämligen torr. Så det går tydligen även att övervintra i boningsrum.

Om det stämmer att din vedbod verkligen inte blir kallare än så, då kan det gå om du isolerar krukan riktigt ordentligt. Rötterna får inte frysa.

Kanske kan du ha en s.k. frostvakt där också, alltså ett minielement som kopplar på om temperaturen faller under det bestämda, i ditt fall skulle jag ställa den på +2 grader. Och ljus måste den ha, som sagt.

Sylvia