Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fuchsia magellanica, frilandsfuchsia

Hej!
Jag har övertagit en gammal trädgård med många spännande växter och då bl.a. fuchsior, som är planterade direkt i rabatten och övervintrar där. Jag informerades om, att man kunde föröka fuchsiorna genom att "sätta pinnar" av dem direkt i jorden, men har glömt vid vilken tidpunkt. Då de gamla exemplaren börjar ruttna bort är jag i behov av hjälp för att kunna föröka dem för att få nya exemplar innan de dör ut alldeles.

Min fråga är: När sätter man dessa "pinnar" av fuchsiorna för att lyckas. När beskär man lämpligast de redan befintliga fuchsiorna. Jag bor i Skåne.

Jag tackar på förhand och hoppas på hjälp och kanske lite mer information om dessa fuchsior och om de kanske finns i fler färgställningar. Mina är djupröda och blomrika.

Tack än en gång!
Vänliga hälsningar
Britt H

Ps. Vad är deras egentliga namn? Och finns de kanske i handeln?

Odla Svarar: 

Det är en Fuchsia magellanica, frilandsfuchsia. Viktigt är att den inte har det för vått på vintern. Lägg på ett lager torra löv och en glasskiva, plastbunke eller dylikt men så att det inte hindrar luftcirkulation, bara hindrar att det regnar så mycket på plantan.

Nya skott kan du ta från plantan på försommaren. De kan rota sig även i vatten eller så gör du som sagt, sticker ner pinnar i jorden som då ska vara porös och luftig, sand+torv. Se till att de aldrig torkar ut.

Sylvia