Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fruktträd som tål torr placering

Hej!
Jag skulle vilja plantera ett fruktträd på vår entrésida. Jag tycker om träd och speciellt matnyttiga sådana. Problemet är att den tilltänkta platsen antagligen är ganska torr. Jag har fyllt upp jord på berget och gjort en stenmur runt om. Jorden är på det djupaste stället ca 40-50 cm. I den ändan av rabatten tror att det kan finnas möjlighet för rötterna att söka sig ner längs berget under uppfarten. På andra sidan uppfarten finns en stor Häggmispelhäck som mår utmärkt, så jag tror att det finns tillgång till jord under gruset.

Är det omöjligt lägen för fruktträd tror du? Om så, vad skulle du föreslå istället. Jag vill inte ha ett för stort träd. Syftet är att få kaffevrån på framsidan lite lummigare.

Tack på förhand!
Lena i Kungsbacka

Odla svarar:

Visst är det ganska grunt där, men du kan i alla fall pröva att odla äppelträd på egen rot eller körsbär med fågelbär i generna, alltså i första hand de lite "vildare" sorterna.

Jag har sett äppelträd växa i torra bergskrevor ute i skärgården, där det är blåsigt, torrt och solgassigt på sommaren, på vintern är det stormigt, kallt och blött och saltvatten sköljer över trädet då och då. Alltjämt grönskar och blommar de varje år!

E-Plantor har många rotäkta, virusrensade äppelsorter att välja mellan. Vill du ha något hängande växtsätt för att ha kaffebordet under, kanske 'Filippa' skulle passa?

Av surkörsbär kanske ett mindre buskträd som stammas sedan upp, typ 'Kirsa', kan fungera. Eller ett sådant stamträd som avstannar i växten när det börjar bära, som 'Skuggmorell E'.

Om du vill vara på den ännu säkrare sidan, kan du köpa en rönn, vars bär kan användas till gelé. Rönnen växer ju ute på stränder i minimalt jorddjup.

Vill du hellre ha en mer vacker än ätlig rönn, kan du välja någon av de fina pärlrönnarna. Blir inte stora.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB