Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fruktträd som tål torr placering

Hej!
Jag skulle vilja plantera ett fruktträd på vår entrésida. Jag tycker om träd och speciellt matnyttiga sådana. Problemet är att den tilltänkta platsen antagligen är ganska torr. Jag har fyllt upp jord på berget och gjort en stenmur runt om. Jorden är på det djupaste stället ca 40-50 cm. I den ändan av rabatten tror att det kan finnas möjlighet för rötterna att söka sig ner längs berget under uppfarten. På andra sidan uppfarten finns en stor Häggmispelhäck som mår utmärkt, så jag tror att det finns tillgång till jord under gruset.

Är det omöjligt lägen för fruktträd tror du? Om så, vad skulle du föreslå istället. Jag vill inte ha ett för stort träd. Syftet är att få kaffevrån på framsidan lite lummigare.

Tack på förhand!
Lena i Kungsbacka

Odla Svarar: 

Visst är det ganska grunt där, men du kan i alla fall pröva att odla äppelträd på egen rot eller körsbär med fågelbär i generna, alltså i första hand de lite "vildare" sorterna.

Jag har sett äppelträd växa i torra bergskrevor ute i skärgården, där det är blåsigt, torrt och solgassigt på sommaren, på vintern är det stormigt, kallt och blött och saltvatten sköljer över trädet då och då. Alltjämt grönskar och blommar de varje år!

E-Plantor har många rotäkta, virusrensade äppelsorter att välja mellan. Vill du ha något hängande växtsätt för att ha kaffebordet under, kanske 'Filippa' skulle passa?

Av surkörsbär kanske ett mindre buskträd som stammas sedan upp, typ 'Kirsa', kan fungera. Eller ett sådant stamträd som avstannar i växten när det börjar bära, som 'Skuggmorell E'.

Om du vill vara på den ännu säkrare sidan, kan du köpa en rönn, vars bär kan användas till gelé. Rönnen växer ju ute på stränder i minimalt jorddjup.

Vill du hellre ha en mer vacker än ätlig rönn, kan du välja någon av de fina pärlrönnarna. Blir inte stora.

Sylvia