Frukt på avokadoplanta

Tina

Hej

Jag har en avokadoplanta som min mamma planterade för över 30 år sedan. För fyra år sedan började den blomma med stora lila blommor och nu får den massor av blommor varje år. Den älskar att stå ute på altanen på sommaren.

Nu undrar jag hur jag ska sköta om den, kan jag t ex ta en stickling från den och sätta så att den inte dör ut? Jag skulle också gärna vilja få frukt på trädet.

Grenarna är torra och bruna och den är inte heller lika upprätt och trädliknande som andra advokado som jag sett på bild. Till saken hör att min mamma gick bort 1997 så jag vill gärna att plantan ska leva kvar, den är en fin vän till mig.

Med vänlig hälsning Tina

Odla Svarar: 

Hej

Oj, en så gammal avokadoplanta! Du verkar ju ha lyckats sköta om din avokadoplanta då den vill blomma, vilket inte är så vanligt hemma. Att det inte blir frukt kan bero på att frukterna inte blir befruktade. Pröva att leka bi med en liten pensel och pollinera själv.

Ge avokadoplantan ny jord så och då och gödsla med någon passande växtnäring, typ Biobact Tomat eller liknande.

Du kan också pröva att ta en stickling från avokadoplanta på en halvförvedad del, det vill säga, inte den helt bruna utan en sådan del som precis börjar ändra färg från grönt till brunt. Pröva att rota i vatten eller stick direkt i såjord, håll fuktig och ta på en hålad plastpåse över.

Att din avokadoplanta inte är trädliknande kan bero på att den inte från början har blivit klippt så utan fått växa fritt.

Med vänlig hälsning Sylvia