Frostskadad agave

Anders

Jag brukar vinterförvara mina stora agaveplantor i friggebod under vintern. Jag håller en temperatur på ca 8-9°C och har också sedan ett par år kört med LED-växtlampa för dessa liksom för citrus och olivträd. För några veckor sedan gav elradiatorn upp (naturligtvis när det var som kallast ute!). Jag hade alltså minusgrader i friggeboden under några dagar, innan jag upptäckte felet.

Agaven har blivit alldeles "mosig" och ser allmänt helt körd ut. Finns det hopp om liv någonstans i plantorna? Kan man hoppas på att några rotdelar klarat sig? Citrusen har tappat de flesta blad och det har bildats något som liknar mögel på jorden. Den växt som verkar ha klarat sig bäst är olivträdet.

Klarar dessa växter normalt av minusgrader när de står i kruka?

/Anders

Odla Svarar: 

Hej

Det var otur att det hände just då det var som kallast!

Att citrusen tappade bladet är naturligt om det blir minusgrader, jag tror nog att den, liksom oliven, kommer att klara sig.

Däremot är det inte säkert att agaven gör det. Kasta dock inte agaven ännu utan låt den vara kvar till sommaren då den själv kan visa om den lever eller inte. Har du möjlighet kan du pröva att ta agaven till en lite varmare plats, 10-15 grader och ljust.

Med vänlig hälsning Sylvia