Frösått blåregn växer inte

Mirva

Hej Sylvia

Jag har drivit upp två blåregn, Wisteria sinnensis-plantor från frö, och de är nu båda ca 15-20 cm höga. De växte väldigt fint till en början och har ganska kraftiga stammar. Nu har de däremot stått helt still i många veckor och toppen ser ut att ha blivit lite torr. De står i ett växthus som har minsta temp på 15 grader på natten, och får det ganska varmt på dagen i sol/halvskugga.

Jag är väldigt mån om dessa små plantor, men vet inte vad jag ska göra för att få igång dem igen. Wisteria ska väl egentligen vara väldigt växtkraftigt!? Mitt syfte med dem är att göra medelstora bonsaier och alltså ha dem i kruka, så jag passar på att fråga om bästa övervintring samtidigt (med förhoppning att de överlever)?

Med vänliga hälsningar Mirva

Odla Svarar: 

Hej!

Om du inte ser någon ohyra på dina blåregnsplantor, tror jag att de har kloros, vilket är ett samlingsnamn på olika sjukdomstillstånd hos växter. Det syns som dålig förmåga att bilda klorofyll, dina blåregnsplantor är ju något gulaktiga. Kloros kan orsakas av för lite ljus eller av näringsbrist av exempelvis kväve eller järn. Det kan även orsakas av för högt eller lågt pH-värde, exempelvis på grund av för höga halter av kalk i jorden.

Alltså, kolla om dina blåregn kanske har näringsbrist och fundera också på om de skulle behöva planteras om.

Med vänlig hälsning Sylvia