Frösådd och klätterväxt

Maria

Hej Sylvia

Är det några problem att direktså vallmopion och ringblomma i zon 4 (söder om Borås)? Eller är det att föredra att förkultivera inne? Vet att det står på fröpåsen att man ska direktså, men jag är orolig att det inte ska ta sig.

Har du några tips på hur man kan markera såplatsen, så att man inte misstar de små skotten för ogräs?

När kan man direktså vallmopiopn och ringblomma (har ingen jordtermometer)?

Sen behöver jag tips på en snabbväxande och kraftig klätter/klängväxt (1-årig), gärna blommande, som ska växa på ett räcke på altanen. Altanen ligger i syd/västläge och har sol nästan hela dagen. Räcket är ovanför altanstaket (tror förra ägaren hade vindskydd där) och ser lite tråkigt ut. Blev inspirerad av en bild på en pergola med rosenböna.Tänkte placera 3 riktigt stora krukor längs med altanstaketet och låta växten klättra upp och täcka det fula räcket. Men vilken växt? Rosenböna?

Tack på förhand!

/Maria

Odla Svarar: 

Jag antar att du menar pionvallmo, Papaver paeoniflora? Det går alldeles utmärkt att direktså dem, man kan så tidigt för att de ska gro så fort de själva anser att det är lagom varmt, samma gäller även ringblommor. I Boråstrakten kanske lämplig tidpunkt är i mitten på april, sådär.

Vill man få en extra tidig blomning så kan man självklart förkultivera inomhus några veckor och plantera ut plantorna när det blivit varmt nog och ingen frostrisk på natten.

Äter du eller barnen glass med pinne? Spara pinnarna och gör en markering runt dina sådder med dessa. På pinnarna kan du också skriva med väderbeständig tusch vad du sådde just där. Du kan förstås också använda vanliga markeringspinnar som säljs i plantskolorna och där man skriver vad man har sått.

Angående klätterväxten, varför inte just en rosenböna? Den finns i vit-röd, helvit och rosa, bara att välja vad som passar bäst. Och bönorna går att äta. Kanske blanda in några Blomman för dagen-rankor också? Den kan direktsås eller köpas som färdiga plantor.