Fröså sommarblommor

Christer

Vi hade tänkt att så lite sommarblommor i början på 2012. Det handlar om petunior, tagetes, lejongap, aster, lobelia och blomstertobak. Vi undrar hur mycket ljus som behövs för att få fina plantor? Hur högt skall belysningen sitta ovanför det som skall odlas fram? Vissa är ju ljusgroende, andra mörkgroende.

Med Vänlig Hälsning Christer o Monica

Odla Svarar: 

Än så länge är inte detta aktuellt, utan det blir det först i februari-mars. Här finns en artikel som du kan läsa: frösådder (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sadd-och-forokning/det-ar-dags-for-arets-forsta-frosadder/).

Det är bra att ha mycket ljus till plantorna, annars ränner de i höjden och blir långa och taniga. Lysrör med dagsljus är bra, häng den ca 30 cm ovanför sådden. Det finns också reflektorförsedda vanliga lampor där det passar med en lågenergilampa med vanlig sockel.

Det finns också en fiffig inneväxthus Dabo (Classicum) att köpa, lite dyr men bra investering om man tänkt sig att hålla på med frösådder i många år. En enklare lösning är så kallad odlingskuvös, om man hänger ett lysrör över.

Ljusgroende frön täcks inte, mörkgroende täcks med ett tunt lager jord och placeras i ljuset först när de grott.