Fröså näckrosor

Anja

Hej Sylvia

Hittar inget när jag letar om detta här, så tänkte höra om du har några råd om hur man frösår näckrosor?

Det är en liten näckros som går att odla i urnor och andra kärl, jag har tänkt mig att, om jag lyckas dra upp dem, plantera dem i min lilla damm på en inglasad balkong.

Det är denna jag är intresserad av och har köpt: http://www.ebay.com/itm/400418419639?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Mvh Anja

Odla Svarar: 

Hej

Det kommer säkert en beskrivning med näckrosfröna som talar om hur du ska göra. Jag har inte frösått näckrosor så jag får också lita på vad som står att läsa på nätet.

Jag tror att näckrosfröna behöver kylbehandlas innan de gror, såbehållaren behöver stå kallt under vintern, dock inte så att den fryser .

En modifierad översättning av eBays råd lyder så här, troligen var det tänkt att näckrosen skulle sås på hösten:

"Lägg ett lager av något bra odlingssubstrat (=näckroslera?) i botten av såkärlet. Fyll i vatten. När vattnet har lagt sig, dela näckrosfröna så jämnt som möjligt över leran och strö på ett tunt lager av vit sand genom vattnet över fröna. Detta bidrar till att förankra fröna och gör det lättare att se om de gror. Tillsätt mer vatten efter behov men gör det försiktigt utan att rubba fröna. (Sedan tror jag att kärlet skulle placeras kallt efterhand men det står inte om det). När näckrosplantorna har fått flera flytande blad i den mindre behållaren, gräv försiktigt upp några av dem och plantera i egna behållare eller i dammen för att ge plats för eventuella eftersläntrare. Groning kan ta längre tid. Ha tålamod!"

Med vänlig hälsning Sylvia