Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröså och korsa rosor

Hejsan!
Jag har en himmelsk vit-röd holländsk ros som jag tycker mycket om. Jag vet inte någonting om sorter, men den påminner om enkla snittrosor så jag antar att det är en ganska skör sort. Sedan så har jag en ljusgul sort som doftar himmelskt och står på friland i Umeå året om.

Nu undrar jag om man kan korsa dessa genom att fröså, och i så fall hur? Jag är medveten om att avkomman inte behöver bli särskilt lik, men hur mycket kan den skilja?

Jag skulle vara otroligt tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar,
Judit

Odla svarar:

Det är alltid en lotteri vad man får om man korsar växter. En del plantor kan bli jättefina medan andra ser just ingenting ut. Men har du gott om plats kan du ju göra ett försök. Det betyder att du frösår frön från den ena eller båda buskarna om det finns, står de intill varandra så har säkert bina skött om "korsningsarbetet" redan. Du väntar sedan tålmodigt i flera år för att se vad det blev av alla dessa plantor du fick upp och så väljer du dem som är värda att behålla, dvs. vackraste blommorna och bästa växtsättet. Så detta är ingen syssla för rastlösa själar, det tar många år innan man ser resultat. Men roligt och spännande är det!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB