Frökapslar trädgårdsiris

Petra

Hej

Mina trädgårdsdsirisar har för första gången blivit med frökapslar och nu blir jag lite kluven kring vad jag ska göra. Några är gröna och några är bruna och börjar öppna sig. De bruna kapslarna har jag tagit bort och lagt fröna i en burk. Kan jag plantera dessa nu eller ska de ligga kallt tills i vår?

Om jag planterar dessa, kan jag plantera dem ute i trädgårdslandet eller måste de planteras i små krukor och ställas inne först?

Tacksam för svar.

Mvh Petra

Odla Svarar: 

Hej

Du kan plantera fröna från dina trädgårdsiris direkt i trädgården. Om du har en pallkrage eller drivbänk, kan du göra en sand/torvblandad såbädd där och så trädgårdsirisfröna direkt, eller så på en skyddad plats utan krage. Har fröna hunnit torka så sandpappra dem lätt och låt dem sedan ligga i vatten i ett dygn.

Det kan dock ta flera år innan iris gror, det beror lite på sorten, och det tar ju några år också innan de blommar.

Låt dina trädgårdsiris växa till sig något år, gödsla och vattna under kommande sommaren och flytta dem sedan till växtplatsen när de är tillräckligt stora. Tänk på att iris som liten ser ut som grässtrån, så rensa inte bort plantorna!

Du kan också så dina frön från trädgårdsirisarna inne om du hellre vill: Så i mitten av februari i en kruka med såjord inomhus. Sandpappra fröna och låt dem sedan ligga i vatten i ett dygn. Ställ sådden svalt, mellan +10 - +15 grader. På vårkanten kan du ställa ut krukan.

Med vänlig hälsning Sylvia