Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frökapslar från Magnolia

Frökapslar från MagnoliaHej Sylvia,
Jag är en "grön" trädgårdsfixare som behöver ett råd. Har en stor magnolia (art okänd) ca 4m hög som säkert varit med sedan huset byggdes för 20 år sedan som nu ger stora, gröna "bönskidor" (se bild). Klippte av en för en vecka sedan och nu har den öppnat sig och visar vackra röda frön. Dock ser inte dessa frön ut som på bilden i Magnolia artikeln på odla.nu.

Vad jag förstår av andra inlägg på siten, skall fröna plockas ur och sedan "stratifieras", är väldigt osäker på just det senare. Skall fröna ligga inomhus och torka, och sedan läggas i kylen över vintern? Och i så fall kan jag bara lägga dem i en bunke med lock?

Skulle uppskatta lite vägledning, så att mina frön kanske växer sig till nya fina magnolior en vacker dag!

Tack för hjälpen,
Per

Odla svarar:

Dina frökapslar är fortfarande gröna och alltså inte mogna, så låt dem mogna först. Din magnolia är möjligen en Magnolia kobus, japansk magnolia.

Man pillar bort skinnet som sitter runt fröna när de har mognat på trädet. Det innehåller groningshämmande ämnen. Låt inte fröna ligga och torka, de ska sås färska. Magnoliafrön måste kallstratifieras, de måste alltså gå igenom en vinter eller så lurar man dem att tro det.

Antingen sår man fröna ganska ytligt i jorden utomhus på hösten, gärna i en kallbänk. Eller så lägger man fröna i lätt fuktad vermiculit i en plastpåse (helst med zip lock, eftersom man måste öppna den då och då för att lufta), som läggs i kylskåpet några månader. Sedan låter man den ligga i rumstemperatur i några månader, låt den få luft från en liten springa och se till att den inte torkar ut!

Kolla fröna med jämna mellanrum. Om ingen frö har grott, upprepa proceduren, alltså lätt i kylen igen osv.

Om de gror i vermiculiten, måste de planteras över i en lucker såjord genast. Häll ut fröna och vermiculiten på såbädden och täck mycket tunt med jord och sätt plast över. Det brukar ta 1-2 år för fröna att gro, så det är inget för rastlösa själar... Vissa vill gå igenom 2 eller fler vintrar innan de behagar gro.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB