Fröådd lönn

Anders Svahn

Hej Sylvia.

Jag har en dotter, 8 år, som samlar på allt hon hittar från skruvar till frön och dessutom gör saker av det hon samlar på sig. Hon petade ner gamla "lönnäsor", som hon hittade när isen bitvis fortfarande låg på gator, torg och i parker, i en kruka för ett antal veckor sedan.

Jag sa att det nog inte kommer växa något men till min stora förvåning har vi nu 2 minilönnar på ett par dm. i samma kruka i köksfönstret. Kan dom överleva inomhus?

Har försökt kolla på nätet men inte hittat några vettiga svar när det gäller stora träd som barn tar in frön från och planterar hemma. Tacksam för svar.

Ha det bra.

Anders

Odla Svarar: 

Hej!

Ibland lyckas ungarna på de mest häpnadsväckande saker! Kul!

Men det är mycket osäkert om dom kan leva inomhus, det är ju träd som normalt växer ute och ska ha sin normala årsrytm med vintervila.

Har du möjlighet att plantera hennes lönnar i trädgården eller i alla fall på balkongen?

Ha dem nu i början i krukor, gärna i egna krukor för var o en, byt till större kruka allt eftersom de växer. Glöm inte att vattna!

Om du tar ut dem, ta det försiktigt i början, bara några timmar ute i början, i skugga, öka tiden allt eftersom och flytta dem lite soligare så småningom. Full solgass ska de dock inte ha, men vandrande sol/skugga vore bra.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia