Frö utan befruktning

Hej
Undrar så om du har svaret på detta som jag undrat mycket över.

På 70-talet köpte jag en idegran i plantskola som jag nu vagt minns det som om det var den irländska varianten på vår egen idegran, Taxus baccata. Men på dess växtsätt tycker jag nog det verkar stämma bättre på Taxus x media, den växte slängigt i en bred bukettform, inte så tydligt uppåtsträvande som den irländska väl ska växa.

Eftersom jag tagit bort den kan det synas oväsentligt, men den efterlämnade en del fröplantor som jag månar om. Det var ett honexemplar som jag hade köpt, så jag antar att den då blev korsad med en lokal hanne som växer en halv kilometer bort.

Vissa växter kan sätta frö utan befruktning, oxel exempelvis, är det detsamma med Taxus x media? Är den korsningen fertil över huvud taget? Eller är det ändå en korsning mellan Irländsk och det svenska hanexemplaret?

MYCKET tacksam för svar!
Anders

Odla Svarar: 

Idegranar är tvåbyggare, dvs. han- och honblommor sitter på skilda buskar. En halv km är ingen sträcka för bina, de kan flyga betydligt längre än så, så de kan mycket väl vara korsningar med det lokala hanexet. Låt du fröplantorna växa upp så kanske det blir trevliga buskar av dom! Och de är nog också fertila, men det blir ju korsningar av alla fröplantor även efter dessa.

Sylvia