Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Frö på amaryllis

Hej Sylvia
Jag har inte sett det hos någon tidigare, men en av mina amaryllis har satt frö. Ett stort fröhus pryder toppen på blomstängeln och då kommer ju den naturliga frågan om hur man ska göra för att ev. lyckas få dessa att gro så att jag kan få fram nya amaryllisar.

Thomas

Odla Svarar: 

Jodå, den sätter frö ganska ofta, men eftersom man brukar klippa av blomstängeln så fort den har blommat färdigt, så ser man ju inte de färdiga fröna. Vill du försöka så, får du sköta om amaryllisen som vilken rumsväxt som helst nu, vattna och gödsla och vänta tills fröna mognar. Fröhuset blir så småningom brunt och torkar på ytan, då är fröna mogna och kan sås på vanligt sätt i såjord. Man får sedan skola om en och en några gånger till kraftigare jord och det tar många år innan man får blommor, eftersom den måste först bilda en lök tillräcklig stor för att orka blomma. Någon torr vintervila skall de små inte ha förrän de har blommat första gången, bara vattna mindre och sluta gödsla under vintern. Det troliga är också att blommorna inte liknar modern, då modern är en hybrid mellan många sorter, men man kan få rätt roliga överraskningar om man har tålamod att vänta.

Sylvia