Frö från Venus vallmo

Hej,
Jag köpte i våras en del olika fröer, genom er. Bl.a. Venus vallmo. En underbar blomma, när den väl blommade efter allt regnande. Nu undrar jag kan man skära av frökapslarna nu för att få frön till nästa år eller ska man vänta till hösten? Växten är ju ca en meter hög, och stjälkarna ligger ner eller svajar åt alla håll i landet just nu. Inte så snyggt, men jag vågar inte skära av frökapslarna, ifall det är för tidigt!

Min fråga gäller även andra växter som man vill ta frön av. Ska man låta växten vissna ner på plats, eller kan man skära av stängeln med frökapseln på och lägga för torkning inomhus? Eller lägga kallt kanske?

Hälsningar
Lena, Dalarna

Odla Svarar: 

Vallmo och de flesta andra frön skär man av när det "rasslar" i kapseln, dvs. när fröna är mogna och fröskidan ljusbrun. Vallmo kan visserligen mogna även inomhus, men då ska de torkas luftigt så de inte möglar. Tar man fröna när de fortfarande är omogna, kan det dock hända att de inte mognar alls utan bara torkar och skrumpnar ihop och då blir det ju inga nya växter sedan.

Sylvia