Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fristående oxbär

Hejsan!
Jag är på jakt efter en fristående och högväxt Cotoneaster. Jag har hittat en sort, Cotoneaster 'cornubia' (finns i SKUD), som kan bli uppemot 6 m hög. Denna sort saluförs i Storbritannien, men verkar hopplös att få tag på i Sverige.

Har du något förslag på en alternativ sort, alternativt känner till någon brittisk plantskola som levererar till Sverige?

Hälsningar
Fredrik

Odla Svarar: 

Jag känner inte till någon som säljer denna, men du kan försöka få din plantskola att ta hem en sådan till dig. Är de tjänstevilliga kan de ju beställa en till dig när de ändå beställer om du lovar att köpa den då. Den ska finnas hos danska leverantörer också.

Men kanske den mer lättillgängliga rynkoxbär, Cotoneaster bullatus, skulle kunna passa? Den får mycket bär och har vackra, fårade blad med fin höstfärg. Höjden blir ca 4 meter och den går bra i zon 1-3.

Kanske ännu vackrare är videoxbär, Cotoeaster salicifolius var. floccosus som är vintergrön, starkväxande, upp till 4 meter hög, blommar med vita blommor rikligt i juni och får mycket korallröda bär på hösten. Zon 1-2, soligt eller halvskuggigt läge och inte för torr, vanlig trädgårdsjord.

Sylvia