Från gräsmatta till skogstomt

Monika Aronsson

Hej, jag har en annorlunda fråga :) jag vill inte ha någon gräsmatta alls runt vårt hus! Jag vill bara ha en härlig skogstomt med naturliga buskar-lingon-blåbärsris-mossa och allt möjligt som finns i skogen, gärna blandat.

Och så tänkte jag göra naturliga stigar mellan gäststuga och vatten precis som en naturlig stig i en skog som djur el människor trampat upp. Samt lägga dit stora stenar som det skall vara mossa på helst :)

  • MÅSTE jag ta bort allt gräs!!! BRRR det är mycket! eller kan jag fylla jord ovanpå?
  • Vilken jord skall det vara?
  • Går allt att köpa eller kan jag ta små plantor från skogen?
  • Hur undviker jag att det inte bara kommer vanligt trädgårdsogräs och förstör allt?

mycket tacksam för svar /Monika

Odla Svarar: 

Hej Monika! Det låter ju trevligt, men kanske inte värt att prova. De växter du nämner vill ha det fuktigt och näringsfattigt med lågt pHvärde. Om du inte har det naturligt på din tomt kommer du skapa ett evighetsjobb för dig att försöka skapa dessa betingelser.

Om du däremot har dessa förutsättningar är det ju bara att sätta igång. Kanske kan du ta enstaka plantor från skogen, men egentligen är det ju så att man enligt allemansrätten inte får göra det, som du säkert vet. Mossa och stenar får du inte heller ta förstås. Köp allt från en plantskola så slipper du bryta mot lagen. Om förutsättningarna är de rätta kommer allt att trivas och ogräset konkurreras ut med tiden.

Lycka till önskar Karin