Frågor om valnötter

Yvonne

Hej

Jag har blivit lycklig ägare till en trädgård med ett stort valnötsträd i Göteborgs södra skärgård. Nu är det fullt av gröna frukter, hur skördar jag?

Det ligger också en del gröna/bruna frukter på marken. Skall jag vänta på att frukterna faller av sig själva? Hur tar jag hand om dem? Skall de ligga på tork? Behöver jag skala bort yttersta höljet?

Många frågor! Hjälp!

MVH Yvonne

Odla Svarar: 

Hej

Grattis till den nya valnötsgården!

Valnötterna brukar börja spricka på ytterhöljet när de är klara, ytterhöljet blir mer eller mindre brun och valnötterna faller ner. Då är det dags att samla ihop dem allt eftersom de ramlar ner, då lossnar ytterhöljet lätt.

Skala alltså av ytterhöljet på valnötterna, det grönbruna, mjuka ovanpå. Skrubba av valnötterna i vatten för att få bort det mesta av fibertrådarna, gärna med en liten slurk Atamon i vattnet.

Det kan vara svårt att torka valnötter överhuvudtaget, de härsknar så lätt, får svarta mögelprickar och ibland till och med kryp. Några olika sätt att torka finns det att pröva på:

  • Lägg nötterna på tork på en handduk på ett element eller annat varmt ställe. Problemet är ofta att de ruttnar istället för att torka.

  • Du kan också torka i ugn på cirka 50 grader med ugnsluckan lite på glänt, valnötterna ska inte koka i varm ånga utan torka.

  • Varmluftsugn är en ännu bättre idé om du har tillgång till en sådan. Kör i varmluftsugn med luckan på glänt i 50 grader, det tar cirka 2 timmar.

Knäck några valnötter och smaka då och då för att känna efter om de är torra. Det är inte själva valnöten inuti skalet som är torr och krispig efter detta, nötterna kan få ligga och eftertorka sedan i rumstemperatur.

  • Du kan också försöka frysa valnötterna, men de kan härskna till och med i frysen. Kanske är det enklast att njuta av dina valnötter på hösten så länge de håller sig.

Med vänlig hälsning och lycka till! Sylvia