Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Frågor om granhäck

GranhäckHej!
Vi har en granhäck som är ca 30 år gammal som under detta år har börjat glesna till, det ser ut som om den håller på att torka ut och den når inte mera ända ner till marken som den gjort förut.( syns på bilden). På vissa ställen i häcken ser man att grenarna blivit alldeles klargröna och saknar barr, är detta någon sorts skadedjur och kan det bekämpas på något sett?

Vi klippte inte häcken förra sommaren kan det ha någon inverkan? Är det något man måste göra med häcken årligen som vi missat? ( vi är nyinflyttade)
är granhäckar eviga?

tacksam för svar.
/ Nina

Odla Svarar: 

30 år är ju en ansenlig ålder, så den kanske börjar helt enkelt bli gammal. De är inte eviga, de blir gamla precis som vi människor!

Man ska klippa så att det alltid finns grönt innanför snittet. Barrväxter bildar inte nytt grönt på den delen av skottet som är barrlös.

Men den kan också ha drabbats av granbarrlus. Kolla om du kan se gallbildningar och ev. även djur på årsskottets bas. Om så kan man försöka klippa bort gallerna på våren om det inte finns så mycket av dem. Det finns också kemiskt bekämpning i handeln, specifikt mot barrlus. Såpsprit kan också prövas.

Annars gäller det att försöka se till att granarna mår bra, gödsla med barrväxtgödsel och vattna om det är torrt.

Tänkte också efter att ha tittat på bilderna en extra gång, att du kunde ju rädda kvar häcken ett tag till om du stammar upp den på den delen som är ful nertill (alltså tar bort alla fula grenar upp till en nivå så jämt som möjligt) och planterar en låg busk- eller en yvig perennplantering framför.

Sylvia