Frågor om bärbuskar

Sara

Hej

Jag har en hallonbuske som bär gulorangea hallon och en som bär röda/ljusröda hallon. Jag klippte ner den rödbärande hallonbusken förra året och i år blev det bara massa skott, höga som bara den, men inga hallon. Vad har jag gjort fel? Den andra klippte jag också ner och där blev massa hallon i år. När är rätt tid att klippa hallonbuskarna och hur ska man klippa?

Sen en annan fråga: planterade ett körsbärsträd nu i sommar, biggarråer, det blev inga bär i år och det ser i princip dött ut tycker jag. Är det så första året eller vad kan ha hänt?

Sen om vinbär - när skall man klippa röda och svarta vinbärsbuskar, och hur?

Mvh Sara

Odla Svarar: 

Det finns höst- och sommarhallon. Jag tror att den röda är ett sommarhallon och då ska du bara klippa bort de grenar som burit frukt i år. Alltså, klipp ingenting nu innan du fått frukt, det ger frukt på fjolårsskott.

På ett hösthallon som den gula kanske är, klipps däremot alla skott bort på hösten, då det ger frukt på årsskott. Kan det vara detta som hänt hos dig?

Ser körsbärsträdet dött ut, det vill säga inte har haft några löv alls, så ring plantskolan! Du bör ju ha minst 3 månaders garanti och kan få ett nytt träd nu.

Vinbär klipps efter skörden, man gallrar ut ett par äldre grenar årligen på de svarta. Var lite försiktigare med de röda, ta det bara med några års mellanrum.