Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Frågor om avenbokshäck

Hej,
Vi har satt en avenbokshäck för ca en månad sedan, till vilken vi har använt plantor som är ca 150 cm höga. Den har skjutit nya skott och växer bra på höjden, så den verkar må fint. Dock är flera av plantorna är kala mitt på stammen och/eller på nedre delen av stammen. Min fråga är om man kan förvänta sig att plantorna ska skjuta nya skott från stammen på de kala ställena, eller om det är kört och jag bör reklamera dessa plantor, för att häcken aldrig kommer kunna bli tät?

Ytterligare en fråga jag har gäller planteringsavståndet. Jag fick rådet av säljaren att beräkna en planta per 40 cm eftersom plantorna är rätt stora. Det rådet följde jag, men tycker nu det känns som att det möjligen var en för gles plantering. Jag har några plantor kvar i kruka och funderar på att förtäta lite, trots att det skulle innebära ett rejält jobb att flytta om plantorna för att få in de nya mellan de gamla. Jag ser att du har rekommenderat 3-4 plantor per meter, men antar att det gäller småplantor. Vad tror du om detta?

Tack!
mvh
Alexander

Odla Svarar: 

Låt den nu vara i fred åtminstone till hösten. Det är möjligt att den kommer att skjuta skott på de kala ställena, det brukar finnas s.k. vilande ögon på stammen. Och inget flyttande mitt på sommaren! 30-40 cm passar bra som mellanrum, så jag tror nog att det blir bra ändå.

Så mitt råd blir att du kan gärna prata med plantskolan och gardera dig, men vänta med att reklamera och gräva upp något fram tills hösten, du bör ju ha åtminstone 3 månaders garanti, kolla detta med plantskolan! Dessutom tror jag inte det behövs alls, för alla häckplantor ser rätt så taniga ut i början innan de har satt fart med att växa.

Sylvia