Frågor om abscissionsskikt

Ronny

Tack snälla Sylvia för ditt, i och för sig, uttömmande svar.

Min förra fråga ställde jag efter att i "Botanica Rosor" på sidan 43 läst och sett följande:

Bildtext: "De vissna blommorna hos detta blombärande skott har avlägsnats på det traditionella, men nu omoderna sättet."

Nästa bildtext: "Vissna blommor bör knipsas vid abscissionsskiktet. Här har nya blomskott redan visat sig".

Vidare i texten: "Nyare försök har dock tydligt visat att ju större bladverk en ros har desto bättre blommar den och man rekommenderar numera att vissna blommor nipsas av vid abscissionsskiktet. Detta är ett något uppsvällt parti på stjälken under blomman, där de översta småbladen vanligen sitter och där nyponet naturligt skulle utvecklas.

Metoden är ny och revolutionerande och kan tillämpas på alla storblommiga rosor. Rosen blommar inte bara om snabbare utan får också märkbart fler blommor. Samma princip att behålla så mycket av bladverket som möjligt bör också följas när det gäller klasblommande rosor".

Ser med största intresse fram emot dina kommentarer!

Bästa hälsningar Ronny

Odla Svarar: 

Hej

Jo, som du säger, är "Metoden är ny och revolutionerande och kan tillämpas på alla storblommiga rosor". Alltså inte annat än just de storblommiga.

Jag tror inte att så många av oss odlar de något svårflirtade storblommiga rosorna, så denna metod har i alla fall inte jag tillämpat, kanske just för att jag har inga storblommiga rosor.

Men då så, om du vill pröva och kan efter en tid komma med ett resultat, så är jag mycket intresserad av att få veta vad du har att säga om metoden!

Med vänlig hälsning Sylvia