Föryngring/kapning av syrenbuskar

Mattias Nilsson

Hej, Vi har på vår tomt syrenbuskar på 4-4,5 meter som inte tagits om hand. Dom är föråldrade, fula och mår inte så bra. Den grönska som kommer i dom sitter bara högst upp. Vi skulle nu vilja föryngra/kapa ner dessa.

Antar att det enda sättet är att kapa ner dom till 2-3 dm och låta dom växa upp igen? Nackdelarna här är väl att det då bildas mycket rotskott och att det dröjer länge innan det växer ut nya grenar som blommar igen? Har hört att syrenen i detta läge växer ungefär ½ meter/år. Kan det stämma? Hur länge kan det dröja innan det åter börja blomma?

Vad skulle hända om man bara kapade ner till t.ex. 2 meters höjd? Skulle då bara all grönska försvinna och föryngringen skulle utebli?

Ett annat alternativ då vi inte gillar syren och dess egenskaper skulle vara att ta bort allt och sätta avenbok i stället. Det krävs då ett enormt jobb med att först slita upp alla syrenrötter.

Vad skulle du säga växer upp snabbast? Syren som kapas till 2-3 dm eller nyplanterad avenbok (plantstorlek 50-80 cm)? Finns det något effektivt sätt att påskynda uppväxten och en ny häck? Grannen är mån om insynsskydd :)

Mvh. Mattias

Odla Svarar: 

Du kan göra så att du tar bort gamla, risiga grenar helt och sparar yngre skott. Då blir du inte helt utan insynsskydd under tiden det kommer upp nya skott.

Här berättas mer ingående hur man håller syrenhäcken vital

Sylvia