Förvaring av ligusterskott

Läste en tidigare fråga om förökning av liguster och du rekommenderade då att de skott man tar ska förvaras fuktiga i kyl under vintern. Min fråga är då hur jag håller dem fuktiga. Går det bra att linda in dem i fuktigt hushållspapper? Ska man lägga dem i plastpåse? Och när man sedan ska plantera ut skotten på friland på våren, planterar man ut skotten ett och ett? Hur långt ska det vara emellan dem?

Många frågor blev det och hoppas på svar! :-)
Anna

Odla Svarar: 

Det går bra att linda dem i lite fuktigt hushållspapper och sedan i plastfolie, men toppen ska sticka ut så att det blir lite luftväxling, annars ruttnar dom. Man gör alltså likadant som med ympkvistar från fruktträd. Kolla så de inte torkar under vintern.

På våren planterar du dem antingen i krukor med sand/torvblandning. Placera dem utmed kanterna, de rotar lättare så av någon anledning. Sått på plastpåse med hål och håll fuktig.

Eller så planterar du direkt i en fåra med samma jordblandning ute ett och ett. Det kan hända att inte alla rotar sig och man får komplettera senare, så därför är det bra att ha extraplantor på gång någonstans.

Sylvia