Förvara lökar i kylskåp?

Nathalie

Hej

För några veckor sedan fick en liten låda med 150 lökar från svärmor. Det är blandat tulpaner, påskliljor, allium och andra som jag inte minns namnet på. Tyvärr fick jag lökarna väldigt sent på hösten, jag hade redan satt andra lökar i september och snart är det december. Jag har förstått att man kan sätta tulpanlökar så länge man kan gräva i jorden medan de andra lökarna vill ner tidigare så de kan slå rot.

Nu till min fråga: kan jag förvara löken i lådan som den är i kylskåp (svalen) och plantera först nästa höst? Eller är det ett hopplöst case och jag blir tvungen att kassera alla 150 lökar?

Hälsningar Nathalie

Odla Svarar: 

Hej

Gräv ner tulpanlökarna i trädgården bums, det är ganska lätt att se vilka det är eftersom de är bruna och släta.

När det gäller de andra lökarna; plantera dem i kruka. Gör till exempel en sådan här Lasagneplantering. Påskliljor eller andra narcisser kan vara nederst, allium sedan och så smålökar typ krokus etcetera överst.

Du kan också plantera sorterna var för sig i egna krukor. Placera krukorna i något förråd, garage eller dylikt där det är kallt men inte så många minusgrader. Ta fram krukorna för drivning när våren börjar komma.

Med vänlig hälsning Sylvia