Fortsatt fråga kring hybridlilja, Maria Kristiansson

Maria Kristiansson

Hej! Det här svaret fick jag av er: "Hej! Det måste vara två olika liljor här, den ena kanske fanns i rabatten redan? Liljelökar kan ligga mycket djupt så man inte ser dom när man gräver, men sedan kommr de upp när de får ny, mjukare jord och kan växa bättre. Den rosa liljan ser ut att vara en kungslilja. Den vinröda är nog en asitisk hybridlilja, ev. av sorten 'Landini'. Sylvia" http://www.odla.nu/node/27470

Men nej, jag har grävt upp rabatten själv. Det var bara gräs i trädgården när jag flyttade in. Däremot hade jag en vas med kungslijor stående i rabatten av vit sort - har de korsats och blivit den här kortare, rosa? Jag har massvis med humlor och bin, kan de ha frösått något? Jag skickar med ett foto, där vasen med vita liljor som jag fick som snittblommor, står bredvid. Min son tål inte doften, så jag ställde ut dem i rabatten, där det inte växte något. Det är där den här lilla liljan nu växer. Med vänlig hälsning Maria Kristiansson

Odla Svarar: 

Hej!

Det är ju en möjlighet om du haft rabatten i många år, för fort går det inte - det tar flera år för ev. fröplantor att bli så stora att de blommar. De måste först bilda en större lök.

En sannolikare möjlighet är att det i liljelökpåsen har funnits en lök av "fel" sort. Händer mig gång på gång när jag köper holländska lökar! 

En asiatisk lilja ändrar sig inte helt plötsligt och blir en kungslilja, så det måste berå på något annat än mutation. Men det är ju spännande att följa vad som händer i år, rapportera gärna!

Sylvia