Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Försvunnen schersmin

Jag och min familj har fått den fina möjligheten att flytta in i ett äldre torp. I dess trädgård finns en del gamla växter kvar. Vid husets ena gavel finns, eller snarare fanns, en härlig schersmin som jag beundrade under tiden huset stod tomt. Jag längtade efter att få känna den fantastiska doften. Av detta blev intet. Busken har  förvandlats till något annat. Små ljuslila blommor dök upp istället. Lite syrénlika, doftlösa. Och jag minns inte fel!

En del av busken flyttades för några år sedan och den är ännu en schersmin. Kunde så minnas att under det långdragna renoveringsarbetet var det en behjälplig bekant som sågade ner hela den ursprungliga busken i  föryngringsiver. Man ser resterna av de gamla stammarna ur vilka de nya grenarna skjutit fram. Vad har hänt? Var schersminen inte "rotäkta"? Är det vanligt? Jag skulle väldigt gärna få tillbaka schersminen men antar att det är omöjligt...

Carolina

Odla Svarar: 

Om den blev nersågad till fotknölarna så kan det vara som du tror, att den var ympad på ett härdigare underlag, alltså inte rotäkta.

Det konstiga i så fall är att om en del blev flyttad och är fortfarande en schersmin, så måste den delen varit en s.k. avläggare av de äkta grenarna, dvs. en äkta gren har böjts ner till marken slagit rot, vuxit till en planta och sedan tagits loss.

Vänta nu i sommar och se vad som händer. Är det så att det är lila blommor nu också, så lika bra att ta upp den och byta till en ny, äkta vara från plantskolan!

Sylvia