Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förstör granar jorden

Hej!
Vi har köpt ett hus som har mycket granar planterade i trädgården. Vi tycker inte om granar och ska ta ner dem, men jag har hört att granar förstör jorden där de står så att man aldrig kan plantera något annat där det stått en gran. Stämmer det verkligen?

Tacksam för svar!
/Anna-Kristina

Odla svarar:

Aldrig är en lång tid.... Det stämmer till så vida att granar suger ut jorden och gör den sur. Men om de tas bort med rötterna och jorden förbättras med mycket kompost och stallgödsel och odlas med kväveväxter (ärter t.ex. som myllas ner sedan) ett år, så går det säkert att plantera i den sedan.

Börja sedan att pröva med växter som tål sur jord. Azaleor och rododendron kanske, de har inte så djupa rötter och gillar det sura. På hösten kan man lägga eklöv under dom och fylla på varje höst, så de får alltmer humus så småningom. Julrosor trivs nog också utmärkt där, liksom nunneört, fänrikshjärta, lunddocka m.fl. woodlandväxter.

De flesta liljor gillar mjuk, lätt sur jord, så de borde trivas om du bearbetat jorden efter granarna riktigt ordentligt med ny humusrik jord. Pröva t.ex. krollijor och kungsängsliljor. Ornithogalum, alltså afton- och morgonstjärna, borde också kunna trivas.

Vårlökar kan man ha, tex. narcisser, snöklockor och snödroppar skulle nog gå bra.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB