Förstagångs potatisodlare

Kiki

Vi har satt 6 rader á 12 meter med potatis av olika slag, förmodligen en sen sort, á 16- 20 plantor per rad, alltså en hel del. Detta är på ett härligt, gammalt odlingsfält med svart näringsrik jord och de växer så det knakar. De är ca 40 cm höga redan, inga blommor synliga och blasten är frodig och har börjat lägga sig ned av tyngden och faktiskt brutits av på en del ställen.

Vi har kupat ett par gånger för stöd bl.a, men vi gjorde kanske ett fel som satte dem i den höga delen av fårorna som en bonde gjorde till oss och inte nere i fåran? Något tips om vad vi ska göra med dessa stora gröna "buskar" som de tycks ha blivit.? Kommer där att bli någon potatis alls? Till sist, när ser vi att det är dags att skörda?

Tackar på förhand!

/Potatisentusiasterna

Odla Svarar: 

Ja, ni gjorde fel i att sätta dem högt, de skulle ner i fåran istället. Det är viktigt att kunna kupa rejält, så blasten inte växer så högt.

Nu kan ni ju bara försöka kupa med jord tagen från ett annat ställe så de får stöd ändå. När de väl blommar så slutar de växa. Skulle plantorna lägga sig och bli bruna, slå blasten och låt resten vara kvar tills det är dags att skörda.

När de har blommat så kan man pröva med handen under plantorna och kolla om det börjar vara dags att skörda. Man kan skörda lite i taget, börja med de tidiga sorterna och spara de sena till hösten. Det brukar stå på sättpotatisens etikett vilka sorter de är.