Förslag till stor rabatt

Lina

Hej

Hoppas på lite hjälp i växtdjungeln.

Har en stor rabatt, halvskuggigt läge, ca 4m lång och 3m djup och skulle vilja ha hjälp med vad som kan trivas tillsammans. Det ska vara lättskött, det är prio ett, och gärna lite vintergrönt, dock ej barrväxter.

Skulle gärna vilja hålla det rätt enkelt med få sorter och högre sorter vid husväggen och sen lägre och lägre. Skulle ju vara kul med lite färg som livade upp, gärna som gick lite omlott i blomningen så det höll hela sommaren. Närmast husväggen vill jag gärna ha nån slags buske el liknande som inte blir mer än 1.20-1.50m.

Hoppas på snabbt svar, vill komma igång snarast!

Tack på förhand.

/Lina

Odla Svarar: 

Hej

För det första vill jag säga att plantera inte något direkt mot husväggen, det är dels väldigt torrt där på dräneringslagret och under takutsprånget, dels kan vätan skada grunden och det blir svårt att sköta husväggen också. Alltså, lägg ett par rader med plattor eller kullerstenar eller dylikt närmast huset så man kommer åt att sköta växterna därifrån.

Sedan kan du gärna ställa frågan på nytt till mig igen, då jag skulle dels behöva veta husfärgen (det får ju inte krocka med växtfärger!) och dels vilken zon du bor i.

Men ta och läs dessa rabattförslag (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/vaxternas-kulorer-mot-husets-farger/) och plantering ifall du hittar något där som du gillar!

Med vänlig hälsning Sylvia