Förslag skuggtåliga växter

Mattias

Hej

Vi har ett "bökigt" parti av trädgården. Det är på en kortsida med skugga nästan hela dagen, förutom en liten liten stund på morgonen på sommaren. Vi har provat odla en del där, men inget verkar trivas riktigt bra (förutom rabarber!)

Har du tips på några bra, riktigt tåliga och lättodlade skuggväxter? Gärna med blommor eller färg, så det blir lite vacker stämning när man går mot ingången av huset. Och det bör vara perenner.

Tack på förhand!

/Mattias

Odla Svarar: 

Hej

Du kanske kan göra en liten trädgårdslund av det bökiga partiet? Ett så kallat woodland kanske skulle fungera? Men då får du börja med underarbete och, beroende på hur stort området är, göra stigar och rabatter med torvkant och fylla med en lämplig, torvblandad "woodlandjord" först.

Ligger partiet mot en husvägg så lämna en minst 0.5 meter bred gång mellan husväggen och rabatten så att du kan gå bakom rabatten, och den inte ligger mot huset. Lägg ett par rader plattor eller kullerstenar eller mellan väggen och rabatten.

Sedan kan du ta en titt på Mästarrabatten, där finns en jättefin grön plantering med en del blommor som är gjort just för en skuggig plats. Du kan ladda ner PDF-filen så får du både planteringsschema och växtlista och ser växterna på bild. Rabatten heter Ormbunkar med vänner Du behöver naturligtvis inte göra hela rabatten, plocka en lämplig del av den eller bara enstaka växter.

Verkar Mästarrabatten för ambitiös att göra, kan du istället plantera några surjordsväxter som till exempel rododendron som kan ha sällskap av olika, vackra ormbunkar, funkior, astillbe, daggkåpa, lungört och fänriks- och löjtnantshjärta.

Med vänlig hälsning Sylvia