Förslag plantering

Åsa

Hej

Vi håller på att fixa på gården och ska göra en ny blombänk/plantering i form av en triangel. Bakom plantering kommer vi att ha en stenlagd uteplats med grafitgrå plattor. Huset är vitt tegel med ett brunsvart garage ( trä).

I denna triangel skulle jag vilja lägga grus i botten och sedan ha lite olika växter, kan du ge mig förslag på vad jag kan plantera, vi bor i växtzon 5. Alternativt om man skulle ha växter bara, vad skulle du ha planterat?

Hälsningar Åsa

Odla Svarar: 

Hej

Eftersom ni ska ha gråa plattor och huset är vitt och så har ni en svart garage intill så tycker jag att ni skulle behöva lite färg i rabatten kanske.

Kanske för att rama in uteplatsen kan ni börja med en snygg spaljé bakom rabatten. Liggande 3x3 ribbor med 3 centimeter mellanrum kanske, cirka 1 meter hög, gärna målade vita, det ser elegant ut mot det gråa.

Sedan kan ni sätta upp en liknande men eventuellt glesare spaljé på garageväggen, lika bred som rabatten och lika hög som garageväggen. På denna spaljé låter ni någon yvig klätterväxt, pipranka, blomsterkaprifol, klematis 'Riga' och/eller kameleontbuske kanske, klättra upp och lumma till det.

Framför spaljén kan ni plantera cirka 1 meter höga buskar av olika slag, gärna en blandning av blommande buskar som blommar olika tider och även några vintergröna växter så att det finns färg även under vintern. Välj en enhetlig färgskala efter tycke och smak, till exempel enbart vit- eller enbart rosablommande buskar.

Plantera sedan olika perenner, de högre framför buskarna och så allt lägre mot kanten. Följ fortfarande samma färgskala som ovan men komplettera med en färg till, vad ni nu gillar. Till vitt hus passar ju "allt". I min artikel här får ni några förslag på färgsättning (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/vaxternas-kulorer-mot-husets-farger/).

Med vänlig hälsning Sylvia