förslag på vad man kan göra åt sork och häck för blåsigt läge...

sara wickman

Hej

Jag undrar om det finns någonting att göra åt den j-la sorken som äter upp allt i min trädgård!! I höstas planterade jag en avenbokhäck, där har sorken samarbetat med haren som kapade avenboken på ca 30 cm höjd. Blodflädern, hortensiorna, klätterrosen, phloxen, häggmispel, allt äter den upp. Rabatten där jag i höstas satte kejsarkrona har den bara "naggat" lite i. Så finns det något som sorken inte gillar, eller kan jag göra ngt med jorden så den inte blir så sorkbo-vänlig?

Sen undrar jag också om du kan ge förslag på häckar (friväxande) som blir över metern höga och som tål blåsigt läge.

Undrar även hur man anlägger ett buskage så att det ser naturligt ut

Med vänlig hälsning Sara (bor 5 mil söder om Sthlm)

Odla Svarar: 

Hej!

Det finns ju mer eller mindre bestialistiska råd om vad man kan göra åt sorkar. Just kejsarkrona är ett bra knep, men här hittar du ytterligare ett gäng knep: sorkar 
Gör också en sökning på Odla på sorkar och läs gärna även på Odlas Forum! 

Häckförslag till båsigt läge är oxel, det har vi ofta här vid havet på Västkusten.

"Naturliga" buskagen kan man bygga genom att välja växter som inte är så exrema. Alltså, välj sådana som ofta ses där du bor: syrener, olvon, berberis, häggmispel, hassel, stjärnbuske (Deutzia), silverbuske, benved, try, buskapel, tok, rosenrips, fläder mfl. Ha de högsta sorterna baktill och lägre sorter framtill. Lämna gott om plats för varje buske, kolla bredden/höjden på etiketten!

Med vänlig hälsning
Sylvia