Förslag - blomlåda

Emil

Hej

Jag har byggt en planteringslåda som är 6 meter lång (L-formad) och 70 cm djup och lika hög. Hela lådan står i soligt läge. I botten av lådan har jag ca 20 cm lecakulor, sedan jord, så den borde vara väldränerad.

Jag skulle vilja ha förslag på perenner att plantera. De jag har tänkt på är: Kärleksört Nepeta (vit) Stäppsalvia (vit eller lila) Klematis (som skall växa vid en vägg som finns bakom lådan på ett ställe) Prydnadsgräs (förslag) Ev någon marktäckare Saknas något?

Tacksam för kommentarer samt förslag på vad som passar bra bredvid varandra...

/Emil

Odla Svarar: 

Din låda är ju hela 6 meter lång, så du får plats med flera av varje växt. Det blir snyggare att plantera 3-5 stycken av samma växt intill varandra, det ger en yvigare verkan än att strö ut plantorna en och en. Men för att kunna ge dig förslag skulle jag behöva veta vilken zon du bor i, det påverkar till exempel valet av klematis och gräs.

Plantera in några vårblommande växter också. Till exempel kan du köpa redan färdigblommande påskliljor och pärlhyacinter i kruka nu och plantera dem i lådan, sedan kommer de att blomma om igen nästa år etcetera. Plantera dock yviga perenner intill, så att de döljer den vissnande blasten som ska vara kvar till den torkat. Sådana perenner är exempelvis blåblommande trädgårdsnävor, till exempel sorten 'Rozanne'. Se bilder på nävor (http://www.odla.nu/artiklar/ute/perenner/mangsidiga-vackra-navor/) i länken.

Några högre utropstecken i form av liljor och bollökar eller dylikt kan du också peta in, de är roliga blickfång med vackra fröställningar där de sticker upp bland perennernas blad.

Jag har gjort en hel del planteringsförslag (http://www.odla.nu/artiklar/ute/plantering/) med växtnamn som du kan studera.

Plantera inte växter hej vilt, utan välj en färgtema på 2-3 färger som passar ihop med husfärgen (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/vaxternas-kulorer-mot-husets-farger/).