Försent att föryngra måbär nu?

Ulrika

Jag undrar om det är försent att föryngra gammal (kanske 10 år) måbär nu i slutet på april i Stockholm?

De har precis börjat grönska, bladen har precis börjat slå ut. Jag tänkte föryngra dem under en treårsperiod. Det är ett 3 x 20 meter brett buskage. Ska jag börja med de yttersta buskarna så att det kommer in ljus till de mittersta? Tänker att om jag börjar med de mittersta buskarna så kommer det kanske inte in tillräckligt med ljus för att dessa ska bli fina.

/Ulrika

Odla Svarar: 

Hej

Just nu när måbärsbuskarna börjar grönska är det ingen bra tid att klippa dem. Däremot kan du börja klippa dina måbärsbuskar under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september.

Det går självklart att klippa ner måbärsbuskarna till backen, det vill säga till 10-15 centimeter ovan jord under vårvintern nästa år, men jag föreslår att du förnyar dem i etapper för att inte behöva vara utan häck en längre tid.

Gör så här: - klipp bort alla torra, skadade och döda grenar, det kan du göra även nu genast. Gödsla måbärsbuskarna med stallgödsel, kogödsel eller något allmängödsel nu.

  • klipp bort några av de äldsta, risiga grenarna i varje måbärsbuske, de brukar i regel vara i mitten på busken. Ta 2-3 grenar i år. Låt de yngre grenarna vara kvar. Det växer också upp nya grenar allt eftersom sedan.

  • nästa år klipp bort ytterligare 2-3 äldre grenar, fortsätt så här några år tills du endast har yngre, fräscha skott kvar.

  • sedan håller du måbärshäcken "ung" genom att med några års mellanrum göra likadant om igen.

Med vänlig hälsning Sylvia