Föröka Hängask

Danielle

Jag har en gammal hängask som börjar vara en säkerhetsrisk för både folk och fä på gården, men den har ett högt personligt värde då det var min mormor som planterade den. Kan jag på något sätt odla fram en ny ask från de frön eller kvistar den gamla har, så att den lever vidare utan att den utgör fara för någon?

/Danielle

Odla Svarar: 

Du kan pröva med både frö och sticklingar. Ta mogna frön när trädet kastar ner dom och plantera i bänk eller annat ställe där du kan ha koll på dom.

Stickling kan du också pröva om du hittar unga skott som vuxit fram under sommaren. Ta ca 20 cm långa skott, ta bort bladen 2/3 nertill och stick i sand/torvblandad jord i kruka eller bänk, håll fuktig. Går det bra så får de rötter under sommaren och sedan kan du plantera den på plats till hösten alt. nästa vår.

Ett tredje sätt är, om den har så långa skott som når till marken, att pröva med en avläggare: böj en grenspets till marken, fäst den med en sten eller dylikt mot mjuk mylla och rikta toppen uppåt med hjälp av en sticka eller dylikt. Låt sitta kvar så och kolla till hösten om den fått rötter. Då kan man klippa isär den och plantera.