Förodling?

Marianne Wänblad

Hej på dig! Jag heter Marianne och jag undrar en sak som du kanske kan hjälpa mig med. 1: Jag har Riddarsporrsfröer.¨, vad gör jag med dem nu? Kan jag så de direkt i jorden ute nu? Eller ska/kan jag så de i krukor inne nu?

2: Jag har satt Ranunkellökar i krukor som har fått stå ute mot husväggen på dagarna och inne på nätterna. Men inget har hänt! Det är nog 4 veckor sen jag satte de lökarna. Vad har jag gjort för fel?

3: Jag har satt Gladioluslökar också, de som jag har inne i stugan har kommit upp jättefint! Men de som står inne i en bod på nätterna (10-12 grader) har inte kommit upp något alls än. Vad är felet?

4: Solrosfröna har kommit upp jättefint! Kan jag plantera ut dem nu eller ska jag bara plantera om den i en större kruka och vänta lite till innan jag sätter dem i jorden ute i rabatten?

5: Jag har planterat 2 rosor (Queen Elisabeth) i jorden ute tillsammans med några lavendel. Jag köpte dem idag 4/5 och använde rosjord vid plantering. Men det är inte gassande sol där hela dagarna! Det är sol till halvskugga där. Har jag planterat dem på fel ställe?

Jag älskar min stuga i Roslagen (Hallstavik) där det växer massor med syrener och röd vallmo! Det är så vackert! Det är en riktig torpartomt! Jag är svag för lavendel, rosor, riddarsporrar, gladiolus och ranunkel. Det är det jag vill ha i mina rabatter! Men frågan är om de trivs här. Sen skulle vi vilja plantera tujor för att få en "vägg" mot vägen. men där vi vill plantera är det lite stenigt också. Hur gör vi då? Det finns jord men också massor med berg/sten. Där skiner solen hela dagarna. Trivs tujorna där tro? Tack på förhand! Marianne Wänblad

P.s: Tack för en underbar sida! Ni är fantastiska med Era kunskaper! Vad gjorde vi amatörer utan Er!? Jag är inne och läser på Odla.nu VARJE dag!!! Det är den bästa "trädgårdsidan" som finns!!! Kram på Er!!!!

Odla Svarar: 
  1. Du kan så riddarsporrarna på växtplatsen nu med en gång.
  2. Det var ju mysko med Ranunculus, kolla hur det ser ut med knölarna genom att krafsa undan lite jord. Du lät dem väl ligga i vatten över natten innan du planterade? Annars kan det ta tid innan de sugit i sig tillräckligt med vatten och svällt upp för att kunna växa.
  3. Det är värmen! Ta in de andra så får du se.
  4. Beror på om du tror det blir nattfrost ännu. Säkrast att ha dom kvar inne så länge frostrisken föreligger och sedan avhärda sakta. Har du växthus?
  5. Halvskugga duger bra om de får sol en del av dagen.

Ang. tujan: den vill ha fuktigt och får inte torka ut, så den kanske inte är den bästa växten. Vad sägs om den betydligt tåligare pelaridegranen? Eller kanske lagerhägg, funkar nog bra i Roslagen! Men vattna får du göra tills de har etablerat sig ordentligt, bättra gärna jorden med humus och torv.