Formklippa gran

Agneta

Hej

En självsådd gran börjar bli för stor, den är ca 6 m hög. Den sitter i en slänt vid en trappa. Vi har börjat såga av några grenar för att den har blivit för vid. Tänkte ta ner den i vinter för att använda granriset till julbock. Men kom nu på att det kanske skulle gå att toppa granen och forma till "ett paraply". Är det en bra idé? När i så fall?

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Om alternativet för granen är att bli julbock så tycker jag att du kan pröva det där med paraplyet först. Granen ser ju dessutom så snygg ut som den är nu att den till exempel skulle kunna hysa julbelysning med en stor ljusslinga.

Man bör börja forma granen som är tänkt att klippas redan när granen är liten genom att knipsa av årets tillväxt så att den blir tätare och buskigare. Toppen tar man när granen nått önskad höjd. Det ska alltid finnas grönt innanför snittet.

Ska du kapa granen så bör du kapa den så pass högt upp att den avkapade stamstumpen inte syns, annars ser det fult och kvaddat ut. Din gran skulle alltså hellre kunna bli en boll än ett paraply, då man inte bör ha högre stam än 1/3 av den totala höjden, annars ser granen lätt oproportionell ut. Pröva dig fram. Sedan får du varje år hålla granen snygg genom att knipsa av cirka hälften av årets alla nya skott med fingrarna, så att den så småningom blir tätare.

Man klipper granar på sommaren, men du kan säkert göra det ännu.

Med vänlig hälsning Sylvia