Förmakspalm och växter farliga för katten

Christina

Vad kostar en förmakspalm på ca 1,5 meter? Är den farlig att ha hemma om man har katt ? Ska ha den inomhus. Finns det eventuellt andra stora gröna vackra växter som är lättskötta och inte giftiga för katter och som ger en lummig, stilig regnskogskänsla till interiören? Vill helst att växterna ska vara stora redan nu och inte först om 5 -10 år. Christina

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan jämföra priser på de olika kedjornas butiker där de säljer palmer. Priserna kan variera och extrapriser kan dyka upp, men räkna med några hundra för en större växt. Palmer brukar inte vara några problem för katter.

Andra stora växter som du kan titta på och som inte är farliga för katten: olika fikusar, dracena, cissus, ormbunkar, palmaralia, paraplyaralia, yucca.

Det är mycket ovanligt att katter blir förgiftade av växter. De brukar veta själva vad som är bra och inte bra. Skulle den ändå har fått i sig något giftigt, brukar den spy upp det direkt. Kattungar och unga katter tuggar gärna på lite allt möjligt, så det är dem man får ha uppsikt över.

Undvik följande växter i kattmiljö inomhus, de kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft: Amaryllis, azalea, cyklamen, fredskalla, flaskjatrofa, gullranka, hortensia, hyacint, julstjärna, kalla, korallbär, kroton, monstera, mönjelilja, oleander, prickblad, rosenkalla, silverkalla, svärmorstunga, zamiakalla och änglatrumpet

Ute eller som drivna eller snittblommor inomhus: Anemoner, ginst, iris, julros, liljekonvalj, mistel, murgröna, olika liljeväxter som dagliljor och liljor, olika narcisser, vallmo. Dessutom finns det ju giftiga vilda växter.

Med vänlig hälsning Sylvia