Förkrympta päron

Såg under frågor och svar att du svarat på en del frågor om päronträd.

Har ett päronträd -vet ej vilken sort- som tidigare burit massor av god frukt, men de senaste 2 åren har det inte blivit något. Trädet blommar fint och får massor av kart, men dessa börjar falla tidigt och fortsätter (utan att växa nämnvärt) att falla av under hela sommaren.

Karten blir förvridna och svartfärgade. Förra året nådde endast 4 päron vad som skulle kunna kallas halvstorlek, resten föll av. Trädet har drabbats av rost, men inte omfattande. Bör jag ta bort trädet?

/Hanna

Odla Svarar: 

Var bor du? Det låter som om du har fått päronrost! Många orter i Sydsverige är så starkt drabbade, angreppen är så utbredda att det är nästan omöjligt att odla päron där. Det finns egentligen ingenting man kan göra, då päronrost värdväxlar med vissa sorters enar, och botemedlet vore då att ta bort alla enar på ca 1/2 km avstånd, och det låter ju knappast att göras inom tättbebyggt område.

Du kan höra med ortens plantskolor och Hushållningssällskapet om de känner till detta problem från orten. Då kanske du blir rekommenderad att odla annan frukt istället.

Sylvia