Förgro blomfrö - råd

Karl-Arthur

Hej

Nu när man närmar sig pensionstider så får jag mycket tid över till vår trädgård.

Har för första gången börjat att förgro lite blomfrön. Både köpta och sparade frön från i fjol. Tagetes och blå och vita hänglobelior har jag börjat att testa med.

Allt börjar att titta upp och det verkar som den vita lobelian som jag sparade frön från i fjol också kommer i gång. Roligt! Det tråkiga är att jag inte har något bra ställe att hålla på med detta annat än i tvättstugan i källaren där temperaturen håller sig rätt så stadigt runt 18 grader vilket skulle vara perfekt enl. fröpåsens instruktioner.

Kanske är ljuset som kommer in från det lilla källarfönstret för litet efter som alla tagetes som nu kommit upp med två små blad och en ynka c:a 4 cm. långa stängel som alla lutar sig lite mot fönstret. Brukar ha den vanliga belysningen på fast det hjälper väl inte?

När plantorna blivit hanterbara så skall de var för sig planteras om i i små krukor. Vet inte när det inträffar? När man böjer ned en planta så verkar den vara rätt så stark redan nu och ställer sig upp igen. Kanske skall jag vänta ett tag till med omplanteringen av tagetes. Det är väl knappt en vecka sedan de kommit upp ur jorden i den lilla lådan jag sådde dem i. Hur gamla bör de vara när det är dags för omplantering?

Med vänlig hälsning Karl-Arthur

Odla Svarar: 

Roligt att du har hittat en passande syssla åt pensionären!

Men jag tycker att du kan göra en "fröodlingshylla" i källaren. Ta en vanlig, enkel lagerhylla, skruva fast en lagom lång lysrörsarmatur under varje hylla, enkla billiga sådana finns i byggvaruhus och elaffärer eller dylikt. Häng eventuellt en också från taket för att belysa den översta hyllan. Använd dagsljusrör, de vet vad det är om du frågar i elaffären. Placera hyllan intill ett fönster om det går. Ha lyset på (eventuellt med hjälp av timer) 14 timmar/dygn. Sedan kan du ha dina sådder på hyllorna i sålådor och så småningom även de omskolade plantorna.

Du kan skola om när de har fått ett eller ett par bladpar förutom de första hjärtbladen. Läs mer om allt detta med förökning (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sadd-och-forokning/) här!