Förbereda jord till jordgubbar

Linn

Hej

Jag har ett gäng jordgubbsplantor samt en pallkrage fylld med ekologisk köpejord, som jag i år odlat potatis i. Nu är pallkragen så gott som tom och jag tänkte sätta mina jordgubbsplantor i den för att få bär till nästa år.

Så, hur ska jag göra med jorden? Behöver jag "gödsla upp" den, i så fall med vad? Och när är en bra tid att gödsla och plantera? Något övrigt som är viktigt att tänka på?

Vänligen

Linn

Odla Svarar: 

Det går bra att plantera jordgubbar nu på hösten, men eftersom du odlat potatis så bör du gödsla upp jorden i pallkragarna.

Lämplig gödsel är Granngårdens höstgödsel eller Algomin trädgårdsgödsel som båda innehåller väldigt lite kväve men mera fosfor, kalium och microämnen. Jordgubbar ska man inte gödsla för kraftigt och inte ha så mycket kväve i gödselmedlen.

Ett litet tips som brukar fungera bra är att när jordgubbarna sätter frukt så kan man övergöda lite med flytande växtnäring för större skördar. Om du vet att du har känsliga sorter eller har pallkragarna i utsatt läge så kan man täcka plantorna över vintern.

MVH Greger i Umeå